Bluesclub XXL – Wageningen (nl)

Bluesclub XXL Wageningen

Locatie: De Patio, Vadaring 7, 6702 EA Wageningen

Geschiedenis van de Bluesclub XXL in Wageningen

Hoe het allemaal is begonnen

 

Het begin

Het heeft een aantal jaren geduurd voordat het uiteindelijke idee van een BluesClub ontstond, zeker 25 jaar geleden hadden Jaap en ik (red: Ben van der Swaluw) het al over een club of zo iets dergelijks, want iedere keer als we naar een Blues concert ergens in ons land gingen, dat was meestal ver buiten Wageningen, dus benzinekosten en tickets een hapje en drankje, dat tikte aardig aan.

Het idee

Eén van die concerten die we ieder jaar bezochten was het grote Blues Estafette in Vredenburg Utrecht, waar we vaak bekenden uit de buurt tegen kwamen, ik zei tegen Jaap, “we kunnen toch ook in Wageningen een Bluesclub beginnen, dan hoeven we niet zo ver meer te rijden“, “goed idee” zei Jaap, “dat gaan we doen“.

Het jaar erop waren we weer op de Blues Estafette en al snel hadden we een stuk of 40 bezoekers uit Wageningen en omgeving geteld, “hé Ben we zouden toch in Wageningen wat beginnen“, “ja” zei ik, “we gaan er nu maar eens serieus werk van maken“.

De Locatie

Gelukkig kwamen we op tijd de juiste mensen tegen, de mannen van Continental Records, een platenlabel in Wageningen met veel bluesbands in hun stal, wilden graag meedoen. Nu de locatie nog, we wisten dat de uitbaters van Café XL wel van Blues houden, dus daar op een middag aangeklopt en direct waren ze enthousiast. Dat was dus alvast geregeld, nu de naam nog van de Bluesclub Café XL??, ik vond Bluesclub XXL wel aardig en iedereen was het daar mee eens.

De Start

De BluesClub XXL was geboren, 24-02-2002 was het eerste optreden. The Juke Joints deden de aftrap, een man of 75 binnen en we waren best wel trots.

In 2003 stapte Continental Records eruit en zijn Jaap en ik verder gegaan.

Jaap en daarna

We zitten inmiddels in 2022 in februari bestonden we 20 jaar, helaas mocht Jaap dit niet meer meemaken, hij is 11-11-2020 overleden. We hebben altijd alles samen gedaan … het was nooit moeilijk onderling, een telefoontje naar elkaar en het was geregeld, het gemis is voor mij nog steeds enorm, maar we hebben met Dick Meijer en Hans Wiegerink en ik weer een goed team. We weten ons ondersteund door een paar goede teams: de ladies van de blues, dat zijn de dames achter de kassa, dan hebben we nog Ineke, Marcel en Jos die voor het geluid zorgen en Wilma, de steun en toeverlaat van Dick bij het op peil houden van de site, ook Marius die de sponsoring en contact met de VIP-leden onderhoudt.

Naar De Patio

Er is natuurlijk ook het nodige veranderd in die jaren, heel belangrijk zijn de sponsors en VIP-leden, ook zitten we nu op onze derde locatie, na het sluiten van Café XL zijn we verhuisd naar Café Loburg, maar helaas waren we daar wat beperkt met tijden en geluid, dus zijn we verhuisd naar De Patio aan de Vadaring.

Tot slot

Ik mag namens Jaap, ook al is hij er niet meer, iedereen bedanken voor die 20 jaar voor hun bezoeken en we hopen dit met onze teams nog lang te doen.

 

Ben van der Swaluw

Jaap Meurs, Sherman Robertson en Ben van de Swaluw Bluesclub XXL
Jaap Meurs, Sherman Robertson en Ben van der Swaluw