Rich McDonough – St. Louis

Rich McDonough

1995: ik werd getipt, door een vriendin, om eens te luisteren naar The Imperial Blues Band uit St. Louis, ik kreeg wel een kort stukje van een opname te horen. Mijn zoektocht naar meer informatie en muziek van deze band begon. De ‘social media’ was nog niet zo sterk, maar ik begon met zoeken naar o.a.  St Louis en Blues, Imperial Blues Band, Rich McDonough (lead gitarist) en Bluesclubs.

Weinig te vinden op het toenmalige netwerk en zoeksites, maar ik had het geluk dat ik naar USA moest voor mijn werk en daar ging ik de platen/cd winkels (be)zoeken. In Detroit was het raak, een CD van The Imperial Blues Band: “Does this mean something to you“.
Bandleden: Michael Finney (drums), Dennis Lansing (sax), Rich McDonough (lead-gitaar) Fred Shaughessy (bas) en Darron Helton (gitaar)

Op die CD staat een bijzonder sterk nummer: ‘Peaches and Cream‘ met een prachtige solo van Rich McDonough en ik wilde Rich en zijn maten wel graag live willen zien en horen, dus zoekwerk naar Rich McDonough zijn adres, telefoonnummer,  email, helaas … uiteindelijk had ik contact met een restaurant / pub (Oyster Bar) of BB’s Jazz Blues and Soups en daar kreeg ik een telefoonnummer.

Het contact was snel gemaakt en op naar St Louis, Rich haalde mij op van vliegveld. Het was meteen ‘thuiskomen’ en na een snelle hap bij Grandma’s Kitchen naar zijn huis op Charlack. Daar ontmoette ik ook meteen de Saxofonist van de Band: Dennis Lansing, 2 arme Bluesmannen in een eigen woning. Het was alsof ik die mannen al heel lang kende…

Dennis Lansing is ook op de legendarische opnames van Howlin’Wolf “The London Howlin’ Wolf Sessies” te horen, Dennis (R.I.P.) een pracht mens en geweldige Saxofonist.

De eerste avond naar het hart van de St Louis Blues op Broadway, bij BB’s Jazz Blues and Soups en Oysterbar, de Fender en zelf gebouwde gitaar in de oude Nissan truck, met  gaten in de vloer en  300.000 km op de teller. Geweldige Clubs en Rich was al snel op het podium (sit-in), na de nodige biertjes en wat junk food terug naar Charlack Av. Een prachtig weekend, nadien ben ik tientallen malen naar St. Louis gegaan en ongeveer alle podia in St. Louis en verre omtrek met Rich bezocht.

Veel top StL Bluesmusici ontmoet, o.a. Frank Dunbar bassist (Albert Collins), Gus Thornton bassist (Albert King band), Johnny Johnson, Keith Robinson drums (Albert King band), Vince Sala sax (Albert King Band), Big George Brock, Sharon Bear, Big Mike Aguirre, Preston Hubbard, Eric McSpadden. Om er maar een paar te noemen.

Rich is meerdere malen in Nederland (Wageningen) geweest; optredens o.a. BluesRoute Utrecht (met Jaap’s Fake Brothers), het Bevrijdingsfestival, JoJo’s en BluesClub XXL.

Hoe een track op een CD kan uitgroeien tot een goede en lange vriendschap kan leiden.